Gezin

de moeder als gezinsmanager

Zodra er een tweede kind komt wordt het gecompliceerder om het gezin te gaan runnen. Jezelf verdelen tussen meerdere aandacht vragende mensjes is weer een nieuwe uitdaging. Er is minder ruimte om echt helemaal op te gaan in het nieuwe baby’tje: je moet zoveel organiseren en zoveel tegelijk doen. Het gevaar bestaat dat je vooral bezig bent met ‘het allemaal goed laten verlopen’. De moeder als gezinsmanager is geboren. Hierin kan je uiterlijk heel succesvol zijn, maar geeft het ook de voldoening die je zoekt? Er kan van binnen iets gaan knagen, nu of veel later. Het is belangrijk om eventuele eigen onvrede bijtijds te onderzoeken.

Bovendien: een vrouw kan een geweldige gezinsmanager zijn zonder dat ze werkelijk heeft leren vertouwen op haar eigen innerlijke koers. En zodra er dan een serieus probleem ontstaat met een van haar kinderen, of met haarzelf of haar partner, dan redt ze het niet meer met haar managers-capaciteiten. Dan komt het aan op iets anders. Daarom is het zo belangrijk om op tijd aandacht te besteden aan het overbelaste leven van jezelf. Alleen al onder ogen zien hoe crazy het soms allemaal is, kan enorm helpen.

Hoe creëer je de mogelijkheden en de ruimte om jezelf goed op te laden? Waarmee doe jij jezelf echt een plezier? Op welke manier kun jij de dagelijkse spanningen het best ontladen? Welke collega-moeders kunnen je steun bieden?

Lees verder over schooltijd