Pubers

Stormy weather

In sommige gezinnen ontstaan de eerste serieuze problemen pas als de kinderen in de puberteit komen. En dat kan dan best even schrikken zijn… Je kunt nog zo goed zijn in het regelen van agenda’s, plannen uitvoeren en het huishouden met je baan combineren, nu gaat het om iets anders. Je wordt ontzettend geconfronteerd met jezelf, net zoals overigens in de vorige fasen, maar nu kun je er echt niet meer omheen.

De conflicten met je tieners kun je leren zien als uitnodigingen om te kijken naar dat wat er nog ligt aan onverwerkte problematiek van jezelf. En durf je dat aan…? Er is vertrouwen voor nodig om een onaardige opmerking gewoon van je af te laten glijden en het je niet aan te trekken. Wat doet die onvriendelijkheid met jou zelf en hoe erg lijd jij eronder als mensen onaardig tegen je doen?
Afgetrapte schoenen en gescheurde spijkerbroeken… ordinaire make up…reageer jij hier heftig op? En wat zegt dat dan…is je kind bezig in de goot terecht te komen of ben jij bang dat je zelf een gek figuur slaat met zo’n kind…?
Het proces van loslaten vraagt om vertrouwen: het gaat misschien niet zonder pijn, maar dat is OK. Je voorheen zo aanhankelijke kind wil opeens niet meer zoveel van je weten. Je dochter gaat liever met vriendinnen winkelen dan met jou; je zoon schaamt zich tegenover zijn vrienden als je een kopje thee aanbiedt. Voel je je afgewezen? Hoe ga jij om met dit loslaten waar je kind je zo duidelijk toe uitnodigt?
En dan natuurlijk de ontwakende seksualiteit van je tiener. Ontroert het je of voel jij je erdoor bedreigd? Ben je in staat om vrij te spreken over seksualiteit zonder jezelf te hoeven forceren? Je tiener voelt het haarscherp aan als je doet alsof.

Tieners zijn meesters in het voorhouden van spiegels aan hun ouders. Wanneer je de momenten waarop ze dat doen met gratie kunt aannemen, ook al lukt dat maar af en toe, creëer je een basis voor een volwassen manier van omgaan met elkaar.