Baby

moeder worden, heftig!

Wanneer je pas bevallen bent, ben je heel open en kwetsbaar. Je hebt een zeer intense ervaring achter de rug, een soort “oer”belevenis. De ervaringen van de bevalling kunnen veel dieper doorwerken dan je zelf wil geloven. En vervolgens komt er een enorme stroom verwachtingen op je af. Van jezelf en van de mensen om je heen. Een goede moeder zijn. Je werk weer oppakken. Niet zeuren, niet altijd maar moe zijn. Er weer sexy uitzien. Genieten van je kind.  Bovendien is de relatie met je partner opeens anders, zeker bij een eerste kind.

Niet elke vrouw is meteen de stralende moeder die ze zou willen zijn. Het kost tijd om je aan te passen aan de nieuwe situatie. Je leven staat op zijn kop. Besef dat jijzelf ook koestering nodig hebt, net zoals je baby. Er zijn zoveel boeken en tijdschriften die hier ook op ingaan, en dat is goed, maar uiteindelijk zal elke moeder zelf met haar eigen situatie moeten leren omgaan. Dat betekent zichzelf echt serieus nemen: haar intuïtie vertrouwen, luisteren naar haar lichaam, en haar grenzen accepteren in plaats van eroverheen te willen gaan. Eigenlijk dingen die altijd al belangrijk waren in je leven, maar deze fase van het moederschap daagt je daar echt toe uit.

Als vrouwen echt intens van hun baby of peuter genieten is dat zo mooi om te zien. Wanneer je het geluk hebt om zo’n start te maken met je kind is dat een grote rijkdom

Lees verder over peuters