Hoe werkt moedercoaching

Er bestaan allerlei redenen waarom je voor moedercoaching zou kunnen kiezen. Daarvoor hoef je niet per se een probleem te hebben: verlangen naar meer inzicht en bewustwording is een prachtige ingang!
Wanneer er wel iets is waar jij tegenaan loopt als moeder dan is dat het uitgangspunt voor de coaching. De coachinggesprekken kunnen gaan over onzekerheid, overbelast gevoel, schuldgevoelens, onvrede, teleurstelling in je partner, gedragsproblemen van je kind, chaos in huis, moeite met combinatie werk/moederschap, conflictsituaties en nog veel meer.

Wanneer jij iets als lastig, zwaar of heel vervelend ervaart, dan wil je daar waarschijnlijk iets aan doen. Je wilt er zo snel mogelijk van af. Dat is heel begrijpelijk. Meestal komt het erop neer dat mensen in zo’n situatie gaan ‘vechten’ tegen die ervaring. Door keihard te proberen het anders te doen, nog beter, vriendelijk en vrolijk te zijn, je niet meer te ergeren, alles nog strakker te plannen… of wat dan ook. Herken je dat?
Helaas werken die pogingen vaak averechts.
Tijdens de coachingsessies wordt je daarom zeker niet aangemoedigd om jezelf streng aan te pakken! Integendeel: juist door zonder oordeel aandacht te geven aan alle gevoelens die in jouw situatie spelen (ook de minder leuke…) komt er ruimte. En dan gaat het verder vanzelf: eerst ontstaat er ontspanning en dan komen er verschuivingen. Langzaamaan verandert de situatie. Je zult het misschien nu niet kunnen geloven, maar zo gaat het echt. Als je dit eenmaal een keer ervaren hebt wordt het steeds makkelijker om het proces te vertrouwen.

Over het algemeen zijn vijf tot tien gesprekken van een uur voldoende om weer op eigen kracht verder te gaan.

Een voorbeeld van een moedercoaching traject: